Hasan al-Banna antara Manhaj Islah dan Manhaj Perubahan ( Siri 2 )

Metodologi Al-Bana dalam berinteraksi dengan pihak kerajaan

Imam Hasan al-Bana telah menggariskan beberapa pendekatan beliau dalam berinteraksi dengan pihak pemerintah dan kerajaan. Katanya : ‘Di sana ada beberapa kaedah dan polisi yang menentukan politik kami terhadap kerajaan’. Ia merupakan apa yang telah dimulakan oleh Imam As-Syahid dengan melaksakannya bermula diperingkat dakwah khassah ( khusus).[ Muzakkirat]

1. Kami tidak menuntut pemerintahan untuk kepentingan diri kami, jika sekiranya kami mendapati umat bersedia untuk memikul beban dan melaksanakan amanah serta berhukum dengan manhaj Islam berpandukan al-Quran, maka kami adalah tentera,pendokong dan penolongnya. Jika kami tidak mendapatinya, maka usaha menuntut satu pemerintahan (Islam) adalah merupakan sebahagian dari manhaj kami, kami akan bekerja untuk membebaskannya dari tangan-tangan kekuasan mana-mana kerajaan yang tidak melaksanakan perintah Allah. [Risalah Muktamar Khamis].

2. Kami akan kemukakan kepada kerajaan gagasan agenda pengislahan (reformasi)[Nahwan Nur], kami akan berbicara dihadapan pihak kerajaan dengan lidah dan tatacara yang rasmi sebagai satu usaha untuk penyatuan hati-hati.[Muzakkirat].Kadang-kadang agenda Islah dan manifesto itu ditujukan kepada non muslim. Justeru ia perlu berasaskan kepada adab-adab pengucapan tanpa ada rasa rendah diri.

3. Sekalipun segala usaha keras yang dikorbankan untuk perkara tersebut, kami amat mengetahui mereka yang mendapat pendidikan dari pihak penjajah (bangsa asing), yang cenderung kepada aliran pemikiran mereka amat sukar untuk menerimanya.Kami tidak dapat menjangka akan berlaku di sana kesan amali terhadap tuntutan kami. Sesungguhnya mana-mana bangsa yang hilang identiti keislaman dalam jiwa –jiwa mereka, rumah-rumah mereka, urusan kehidupan secara umum atau khusus amat lemah untuk melimpahnya (Islam) kepada orang lain dan mengemukakan gagasan dakwah. Orang yang tidak memiliki apa –apa tidak mampu untuk member. Sesungguhnya tuntutan yang sebenarnya ialah berusaha untuk membina generasi baru yang terdidik dengan ajaran Islam. [Ikhwan Muslimun tahta raayatil al-Quran]. Dengan ini kami akan berada diposisi (sikap) memberikan nasihat sehinggalah allah membuka antara pintu hati –hati kita dan bangsa kita cahaya kebenaran, dan allah adalah sebaik-baik pemberi petunjuk.[Risalah Muktamar Khamis]

4. Al-Bana meneruskan ungkapan beliau dengan katanya: “ kadang-kadang Ikhwan mengajukan kepada pihak kerajaan dengan mengemukakann khidmat mereka untuk menetapkan tuntutan mereka diposisi pelaksanaan. [ Muzakkirat], kecuali tugas-tugas ini semuanya hendaklah kekal berdiri dengan kaedah-kaedah syarak. Kami tidak akan menyertainya dalam perkara mungkar sekalipun dengan alasan hujah politik.[Muzakkirat].

5. Kadang-kadang Jamaah ini juga terdedah kepada tipudaya pihak kerajaan selepas ia dibenarkan beraksi dalam gerak kerja politik. Pihak jamaah hendaklah bersikap lunak dalam pendiriannya dan berusaha untuk menjadikan segala angin pusing (kerosakan) yang melanda dihapus dan disentuh dengan zahir kemuliaanya jika pucuk pimpinan mendapatinya kebaikan yang lambat.

Related Posts with Thumbnails

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Check Also

Kisah Adam dan Iblis Mengajar Manusia untuk Memahami Konsep Tanggungjawab

Suatu masa dahulu, kedudukan iblis pernah jauh lebih tinggi dari malaikat (sebelum penciptaan Adam AS) …