Trinity College Dublin

TRINITY COLLEGE DUBLIN

Trinity college of Dublin atau lebih dikenali dengan nama TCD adalah antara salah sebuah university yang terdapat dalam Bandar Dublin malah merupakan sebuah university yang terletak betul-betul di tengah kesibukan City centre of Dublin. Hanya beberapa minit sahaja daripada pusat Bandar dan mempunyai system pengangkutan yang agak efisien berikutan kedudukannya yang sangat hampir dengan pusat Bandar. TCD juga merupakan sebuah university yang telah lama dibina dan memiliki kesan-kesan sejarah yang dapat dilihat daripada struktur bangunan dan yang paling menarik di sini adalah ‘the book of kells’ iaitu sebuah perpustakaan yang besar ala-ala perpustakaan dalam siri Harry Potter yang menempatkan pelbagai jenis buku dan bahan rujukan. Hanya pelajar,staff-staff TCD dan mereka yang datang bersama pelajar TCD sahaja dibenarkan masuk ke sini secara percuma!

Memiliki reputasi yang meluas,cemerlang dalam system pendidikan, dan research maka tidak hairanlah TCD menjadi sebuah university idaman pelajar-pelajar daripada seluruh pelosok dunia.

REQUIREMENT

–          IB point above 36- at least 6 for all High Level subjects excluding the bonus point

–          IELTS- min 6.5

–          Pass the medical interview

INTERVIEW

–          Yakin dengan diri sendiri dan bagi impression yang terbaik depan interviewer

–          Jangan menipu dan jawablah dengan sejujurnya

–          Banyakkan baca berkenaan isu-isu semasa terutamanya berkaitan medical world

–          Banyakkan doa semoga urusan dipermudahkan

ACCOMODATION

–          Untuk pelajar first year tajaan MARA,WAJIB untuk tinggal di hall yang disediakan oleh pihak university. Hall ini agak jauh daripada campus iaitu hampir 30 minit berbasikal dan 20 minit menaiki bas.Manakala bagi pelajar tajaan JPA pula, diberikan pilihan untuk tinggal di rumah persendirian yang selalunya di perolehi melalui pertolongan senior.

LEARNING SYSTEM

–          Berdasarkan system semesterization iaitu ade 3 subjek perlu lepas, iaitu physio, anatomy dan biochem, ini untuk first year sahaja, yang mana physio dan anatomy digolong dalam satu module, bermakna time exam,markah purata bagi kedua-dua subjek akan diambil tetapi ini tidak termasuk subjek biochem.

–          Untuk sem berikutnya, akan ada compensation, yang mana akan ada carry mark bagi keputusan peperiksaan sem lepas dan sem berikutnya akan dihitung purata bagi 3 subjek seperti diatas.

–          Sistem di sini juga menggunakan PBL (problem based learning) yang mana pelajar perlu membuat sedikit research untuk case study yang ditetapkan mengikut minggu, sebagai contoh kalau minggu tu belajar pasal jantung maka pbl akan cover jantung jugak dan kena present depan pelajar-pelajar lain, dan ketika sesi pbl, kena aktif dalam kumpulan untuk memberikan imej yang baik kepada tutor kumpulan bagi mendapatkan markah yang baik.

Related Posts with Thumbnails

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Check Also

University of Cork

Latar belakang universiti Lokasi: Terletak di bandar cork. Bendar kedua terbesar di Ireland. Bandar cork …